Spel med lång historia

Vi människor har spelat spel av olika slag sedan urminnes tider. Arkeologer har faktiskt hittat spel som har daterats så långt tillbaka som 2 600–3 000 år före Kristus. Så det är tydligt att det är något som vi alltid tyckt om och funnit glädje i. Än idag är det populärt att spela spel och denna aktivitet har också stor betydelse i många kulturer.Några av de äldsta spel vi känner till är det egyptiska brädspelet Senet, kulspelet Mancala, eller Kalaha som det också kallas, och Go som uppfanns i Kina för mer än 2 500 år sedan. Det finns dock spel som är äldre än så även om de inte har ett namn. Man har hittat tärningar som är från 3 000 år före Kristus tillverkade av ben.

Schack och andra brädspel

En typ av spel som har varit populärt sedan urminnes tider är brädspel av olika typer. De spelas världen om och även om våra moderna versioner så klart har förändrats en del genom åren så har spel som schack, backgammon, Kalaha och liknande sett ut ungefär som de gör nu sedan urminnes tider. Tidiga versioner har daterats så långt tillbaka som vikingatiden.

Tärningsspel

Tärningarna är ett av de spelredskap som nyttjas flitigast och som dessutom har en av de längsta historierna. På grund av det slumpmässiga utslag som följer på ett tärningskast blir spelet mycket mer spännande. Skicklighet har ingenting med tärningsspel att göra eftersom tärningarna inte kan manipuleras. Berömda och anrika tärningsspel inkluderar bland annat Yatzy och Threes – ett spel där man spelar om pengar.

Kortspel

Även kortspel har en lång historia, dock inte lika lång som de spel som nämnts ovan. På 1300-talet kom kortspelet till Europa och sedan dess har det verkligen fångat allmänhetens intresse. Några kortspel som ofta spelas är till exempel Whist och Bridge. Naturligtvis kan man inte heller prata om kortspel utan att nämna den absoluta klassikern, kortspelens kortspel – nämligen pokern.